Minkälainen on hyvä nettisivu?

Nettisivujen merkityksestä markkinoinnissa puhutaan paljon. Nykyajan tietoyhteiskunnassa kuluttajat hakevat omaehtoisesti tietoa eri palveluista ja tuotteista hakukoneiden kautta, eikä perinteiset mainoskanavat, radio ja TV, ole enää niin suuressa roolissa. Joskus takavuosina vielä riitti, että oli edes jonkinlainen kotisivu – se oli tietynasteinen statussymboli ja merkki siitä, että yritys on mukana kehityksen ja teknologian aallonharjalla. Nykyään tilanne on aivan toinen, ja kehnosti toteutettu kotisivu voi tehdä jopa enemmän hallaa liikevaihdolle kuin se, että erillistä nettisivua ei olisi lainkaan. Monet yritykset käyttävät Facebook-sivuaan kotisivunaan, vaikka verkkosuunnittelun näkökulmasta sitä ei varsinaisesti yrityksen omaksi nettisivuksi lasketakaan. Facebook on vapauttanut yritykset verkkosivujen suunnittelun vaivasta ja yhtenäisen sivuasettelun ansiosta kuluttajat löytävät niiden kautta nopeasti haluamansa tiedot aukioloajoista yhteystietoihin, ja usein myös tuoreimmat tarjoukset.

Jos yritys kuitenkin haluaa tehdä kunnon vaikutuksen nettiselaajiin, oma kotisivu Facebookin sijaan on välttämättömyys. Web design on iso bisnes ja luonnollisesti jokainen yritys haluaa erottua netissä kilpailijoitaan paremmin. Puhdas nettimainostaminen eritoten Googlessa on yksi tapa nostaa omaa sivuaan muiden yläpuolelle, mutta kotisivun huolellisella suunnittelulla ja toteutuksella voi tuottaa paljon lisänäkyvyyttä netissä ikään kuin varkain. Monelle yrittäjälle voi olla kova houkutus säästää nettisivukuluissa ja ammattilaisen palkkaamisen sijaan yrittää rakentaa kotisivuja itse, mutta graafisen alan ja verkkosuunnittelun huippuosaajat ovat alansa ammattilaisia ihan syystäkin: se aika, mikä yrittäjällä menee elementtien ja tekstipalstojen asetteluun väriteemojen valinnasta puhumattakaan on paljon pidempi kuin mitä ammattilainen samaan työhön käyttäisi. Ja juuri värien kanssa voi mennä herkästi pieleen, sillä huolimattomalla suunnittelulla sivusta tulee nopeasti levottoman ja epäsäännöllisen oloinen.

Hyvä nettisivu on looginen

Painikkeiden, palstojen, sivuosioiden, välilehtien ja navigointielementtien looginen sijoittelu on kaiken A ja O. Ihmisillä on nykyään tietynlaisia oletuksia, mistä mitäkin asioita löytyy nettisivuilta. Jos kuluttaja haluaa esimerkiksi löytää yrityksen sähköpostiosoitteen, hän todennäköisesti ensimmäisenä etsii sivun tai navigointipalkin alaosista “Ota yhteyttä” -näppäintä tai vastaavaa painiketta. Toinen seikka, joka on nettimaailmassa jo globaalilla tasolla hiljaisesti sovittu, on se, että yrityksen logoa klikkaamalla pääsee suoraan etusivulle miltä tahansa alasivulta. Verkkosuunnittelussa on paljon muitakin samankaltaisia “lainalaisuuksia”, jotka vain web designista perillä olevat tietävät. Omaa selailukäyttäytymistä analysoidessa voi tehdä konkreettisia johtopäätöksiä, mistä mikäkin tieto tulisi nettisivulla löytyä, jotta selaamiskokemus olisi looginen. Koskaan ei saa olettaa, että sivun selaaja osaisi automaattisesti navigoida haluamaansa pisteeseen, vaan hyvällä nettisivulla kuka tahansa pääsee haluamaansa kohteeseen muutamassa sekunnissa.

Hyvä nettisivu on yksinkertainen

Yksinkertaisuus on toki usein iso tekijä, kun sivusuunnittelua lähestytään loogisen sommittelun kautta, mutta joskus yksinkertainenkin sivu voi olla todella sekava tai puolestaan pohjimmiltaan erittäin looginen sivu voi olla pahimmassa tapauksessa monimutkainen linkkiviidakko. Yksinkertaisuus on kaunista etenkin web designissa ja mitä pelkistetymmin oman asiansa voi esittää, sitä tehokkaammin tieto välittyy sivustoa selaavalle. Vaikka kotisivusta rakentaa yksinkertaisen, se ei tarkoita sitä, että se ei voisi sisältää paljoa tekstisisältöä. Kyse on ennemminkin siitä, kuinka sisällöt esittää. Esimerkiksi yrityksen on turha kertoa monen palstan mittaista tarinaa jokaisesta palvelustaan heti etusivulla, vaan tehokkaampaa on esitellä lyhyesti ja ytimekkäästi eri palvelut yhdellä tai maksimissaan kahdella lauseella ja lisätä “lue lisää” -nappi lyhyen kuvauksen ohelle. Näin sivukävijä löytää mahdollisimman nopeasti itselleen sopivat tuotteet kahlaamatta rivikaupalla tekstiä.

Hyvä nettisivu on skaalautuva

Nettisivusuunnittelussa vallitsee parhaillaan pelkistetty trendi: sen sijaan, että kaikki käytettävissä olevat pikselit tungettaisiin täyteen linkkejä, kuvia, tekstiä ja mainoksia, saatetaankin kaikki sisältö keskittää yksittäiseen kapeaan palstaan ja pitää kaikki ylimääräinen sisältö minimissään. Responsiivisuus on suurin syy vallitsevaan suuntaukseen – takana ovat ajat, jolloin jokaisella verkkosivulla oli omat mobiilisivunsa. Nykyään kaikki nettisivut rakennetaan skaalautuviksi, eli sivusto tunnistaa käyttäjän näytön koon ja sisältö mukautuu siihen. Kun nettisivua selataan puhelimella, fonttikoko kasvaa ja kerrallaan näytettävän tekstin määrä pienenee ja siksi useat sivustot rakennetaan alusta alkaen mobiiliselaajia ajatellen. Verkkosivu voi erottua kilpailevista yrityksistä hyvinkin pienillä nyansseilla: taitavalla fonttivalinnalla, uniikilla kuvituksella, sivunvaihtoanimaatioilla ja niin edelleen. Suuria poppaskonsteja ei siis tarvita, vaan on syytä pitää mielessä, että asiakas tulee sivulle pääasiassa hakemaan tietoa, ei ihailemaan hienoa nettisivua.

Hyvä nettisivu on kevyt

Joillain aloilla on olennaista esitellä tuoteportfoliota netissä. Referenssikuvia ja -videoita on käytetty kotisivuilla jo pitkään, mutta ne eivät saa olla itseisarvo verkkosivua suunnitellessa. Kuvaustekniikka on niin kehittynyttä, että huippulaatuinen materiaali vie paljon levytilaa servereiltä ja hidastaa sivun latautumista. Kuvan laatua voi erilaisilla ohjelmilla ja asetuksilla optimoida nettikäyttöön, mutta paraskaan kuvanpakkaus ei olennaisesti laske tiedoston kokoa – kuvan laatua kylläkin. Jos siis videon ja kuvien käyttö ei ole bisneksen kannalta perusteltua, niitä ei kannata turhaan viljellä sivustolla. Sama pätee myös komeisiin, mutta suorituskykyä vaativiin 3D-kuviin ja koko sivun levyisiin animaatioihin. Nopeasti latautuvat kotisivut ovat kuluttajien mieleen, joten jos liikkuvaa kuvaa ja raskasta sisältöä on pakko käyttää, kannattaa harkita linkkien upotusta ulkoisten palvelujen, esimerkiksi Youtuben tai Vimeon kautta. Silloin omaa serveritilaa säästyy ja suorituskyky lisääntyy.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *